Omtrent en hektar landsby og en lagkage senere

by

Den første del af udgravningerne vest for Herredsvejen er netop afsluttet, og udgravningsfeltet er ved at blive dækket til.

Undersøgelsen omfattede cirka 10.000 m2 med huse, ovne og madkældre fra den tidlige del af jernalderen. De 21 huse, der blev fundet på udgravningen, har ikke været samtidige. De har ligget på området i flere faser ligesom de udgravede huse på den østlige side af Herredsvejen. 

Her graver Rasmus et hus i forgrunden og i baggrunden tager Ditte jordprøver fra en madkælder. Bag træerne kan byggeriet ved Skejby Sygehus skimtes.

Husene på begge sider af Herredsvejen ser ud til at være fra den samme landsby, som har rykket lidt rundt på området for hver generation. Skejby har altså været en ret stor landsby i den tidlige jernalder. Vi kan dog i øjeblikket ikke afgøre hvor mange gårde, det har drejet sig om ad gangen, men hele landsbyens bebyggelse har i løbet af omtrent 500 år dækket et område på mindst 10 hektar. Til sammenligning ligger Århus i dag på 46.887 hektar.

Det besynderlige ved udgravningerne her på den vestlige side af Herredsvejen var, at husenes grundplan så ud til at være fra de to sidste århundrede før Kristi fødsel, imens fundene fra blandt andet ovnene og madkældrene var fra den tidligste del af førromersk jernalder omkring 4-500 før Kristi fødsel. Dette paradoks kan muligvis forklares ved en nærmere undersøgelse af fundene fra husene og måske være med til at ændre på vores opfattelse af husenes udseende og indretning i den tidlige del af jernalderen.

Her er et af de næsten hele kar vi fandt på udgravnngen x435

De fleste af fundene bestod af keramikskår fra det køkkenudstyr, som jernalderens bønder i Skejby har brugt i dagligdagen. Men der blev også fundet et par fine næsten hele kar eller kander og et større antal tenvægte, som fortæller os, at der har været en hel del spinderi i landsbyen og derfor sandsynligvis vævning eller strikning af eksempelvis tæpper og trøjer.

En netop opgravet tenvægt, hvis størrelse og vægt viser at der har været spundet fine tråde i Jernalderens Skejby

Håndværket i landsbyen omfattede foruden tekstilfremstilling også metalstøbning og dermed sandsynligvis smedning. Det ved vi, fordi vi fandt spor af en smeltedigel. Diglen har været brugt til at gøre metallet flydende, hvorefter det har været muligt at hælde det i en støbeform.

En anden meget stor del af fundene er de næsten usynlige planterester, som ligger i jordprøverne. Idet planteresterne er meget små, tager vi jordprøverne med hjem, hvor faciliteterne til den slags undersøgelser er bedre. Jordprøverne bliver tørret og – forenklet fortalt – hældt i vand, hvor planteresterne flyder ovenpå og kan indsamles. Herefter kan specialisterne se på planteresterne og definere, hvilke typer planter der er tale om.

Her ses floteringsanlægget på Moesgård

På den måde kan jordprøverne indeholde viden om landbruget og de naturlige planter i jernalderens Skejby. Planteresterne kan også bruges til kulstof 14-dateringer, som kan give en mere præcis alder på husene og de tilhørende anlæg.

Imens udgravningen af jernalderlandsbyen stod på, blev der lokaliseret keramikskår fra en opfyldt nedgravning – en grube – mellem husene. Rasmus begyndte derfor at grave i gruben, hvor det viste det sig, at der lå et smadret kar og en halv sleben stenøkse.

Her ligger stenøksen til venstre for den lagkage, som øksefundet blev fejret med i frokostpausen

Da Rasmus havde udgravet karret og øksen, begyndte vi at undersøge den omkringliggende overflade, hvor det viste sig, at der var flere nedgravninger med keramikskår foruden spor af et par små huse. Der har altså også boet mennesker i Skejby i bondestenalderen for mere end 5000 år siden.

Prøvergrøfterne ligger på marken med en afstand på 15-20 meter

Der mangler stadig et par etaper af udgravningen af jernalderbebyggelsen i Skejby. Vi er i skrivende stund i gang med at finde landsbyens afgrænsning mod vest ved en prøvegravning, som består af en række grøfter placeret systematisk udover markerne. Vi kan allerede nu se, at landsbyen fortsætter et stykke mod nord og vest…

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: