To urnegrave med hvidbrændte knogler

by

I januar fremkom på en af udgravningens sidste dage to urnegrave som stod nedgravet i undergrunden imellem de mange øvrige anlægsspor fra bygninger og affaldsgruber i området. Urnerne stammer ligesom bebyggelsen fra den ældre jernalder, og da de siden har ligget under dyrket mark, fremstår de i dag stærkt nedpløjede, således at kun de nederste 10 cm af oprindeligt måske 30 cm høje urner i dag stod tilbage med resterne af de hvidbrændte knogler fra et par af områdets beboere. Urnerne giver således et vist mål for dyrkningserosionen på stedet.

Konservator Helle Strehle under arbejdet med at hjemtage urnerne i et gipspræparat. Urnen er her fritlagt og står indkapslet i en jordblok.

Urnerne er af en konservator fra Moesgård blevet indkapslet i gips og taget hjem til videre udgravning og undersøgelse. På Moesgårds afdeling for konservering og naturvidenskab vil urnerne blive røntgenfotograferet for at få et indblik i indholdet af eventuelle gravgaver, inden de bliver tømt. Urnerne vil ud over de brændte ben typisk indeholde jernkniv, dragtnåle og spænder – i sjældnere tilfælde måske våben eller øvrige smykker – som kræver en stabiliserende konservering. Ud fra de brændte ben vil specialister ofte kunne sige noget om den afdødes alder.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: