Nok om vejret

by

Arkæologer på vinterarbejde d. 22. dec. 2009.

Arkæologerne har i frost, sne og svindende dagslys frem til julen arbejdet på at få afsluttet undersøgelserne af det store bebyggelsesområde fra den ældre jernalder på arealerne øst for Herredsvejen. Straks efter nytår har vi fulgt op med en sidste muldafrømning og registrering af de gamle bopladsflader i yderområderne inden for de tilgængelige undersøgelsesarealer. 

Vi har således fået afsluttet fladeregistreringen og afgrænset de dele af bebyggelsen, der endnu var bevaret i området øst for Herredsvejen. Vi kan dog ikke sige at have endeligt afgrænset bebyggelsen, da denne ser ud til at have fortsat såvel mod vest ud under nuværende Herredsvej, som mod øst ind mod nuværende sygehusområde, hvor dele af den ved tidligere anlægsarbejde er blevet fjernet og ødelagt uden at være arkæologisk undersøgt. Til trods for dette, tegner der sig dog efter undersøgelsen klare konturer efter, hvordan man i århundrederne før Kristi fødsel har boet i området.  

Oversigtsplan. Det centrale bebyggelsesområde. Husklynger er indcirklet med blåt.

I det store centrale bopladsområde nordligt i hovedfeltet samler husene sig over ca. 6.000 m2 i 10-12 husklynger, der repræsenterer gårdsenheder i flere faser. Hvilke bygninger/gårde der har eksisteret samtidigt, og hvordan bebyggelsen her har udviklet sig over tid, er endnu ikke nærmere afklaret. Set under ét tegner bebyggelsen dog en struktur med huse, der samler sig rundt om et mere åbent område – en forte – med store lertagnings-/affaldsgruber.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: