Bosættelse fra den tidlige jernalder, ca. 500 f.Kr

by

Entreprenørerne mangler plads til jorddepoter ved de fortsatte udvidelser af universitetshospitalet. For at få frigivet nogle arealer har vi åbnet yderligere to små udgravningsfelter sydligere i området – ca. 500 m syd for det nordligste felt. I området blev der ved forundersøgelserne konstateret bosættelse med aktivitet fra den tidligste jernalder ca. 500 f.Kr. Felterne er hver især på 6-700 m2.

DSC_0024

Stolpehul snittet

Der er fundet stolpespor til et lille treskibet hus bevaret med en størrelse på mindst 10×4,5 m. Disse tidlige jernalderhuse er noget mindre end de 3-400 år yngre huse, som vi finder nordligt i området, hvor størrelsen kan ligge på ca. 18×5 m – dvs. et næsten dobbelt så stort areal. Størrelsen afspejler igennem perioden ændringer i landbruget , hvor flere dyr kommer på stald og flere funktioner samles under husets tag.

I den tidlige jernalder er det almindeligt at husene/gårdene ligger spredt over et stort område. En eller anden form for fællesskab har der dog været mellem beboerne i området. Man har været i slægt med hinanden på kryds og tværs af gårdene, og udnyttelsen af områdets ressourcer har nok været indbyrdes fordelt og reguleret. Først senere i jernalderen begynder man at se samlede bebyggelser af landsbykarakter.

Sammen med de tidlige jernalderhuse i de nye, sydlige udgravningsfelter finder vi nogle spændende gruber med tydelig lagdeling, der viser, at her er ikke bare smidt tilfældigt affald, men der er foregået forskellige aktiviteter i gruberne. Grubernes form, opfyldslag og deres indhold registreres omhyggeligt. Suppleret ved naturvidenskabelige analyser og sammenligning med andre samtidige fund kan det være med til at fortælle os om grubernes funktion og beboernes liv og adfærd på bopladsen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: